Spektakl "Jedzonko". Teatr im. Słowackiego życzy smacznego
Czy zastanawiamy się nad tym, co jemy? Jakie produkty kupujemy i co trzymamy w lodówce? Dlaczego wrzucamy do sieci zdjęcia obiadu? Zaduma nad "Jedzonkiem" otworzy sezon w Teatrze Słowackiego.
Spektakl Katarzyny Szyngiery miał być grany w Słowaku od kwietnia, ale pandemia koronawirusa pokrzyżowała reżyserce plany. Na szczęście temat jej sztuki zupełnie się nie zdezaktualizował. Przeciwnie, świadomość dotycząca jedzenia wciąż rośnie. W końcu to przez tzw. żywe targi w Chinach, na których sprzedaje się i na oczach kupujących zabija zwierzęta, świat opanował koronawirus.
Konsumpcja na pokaz
– Jedzenie kształtuje społeczeństwo, ustala kategorie, w których myślimy i mówimy o świecie, wyznacza linie podziałów między zamożnymi a ubogimi, wtajemniczonymi a profanami. Jedzenie dzieli nas na frakcje, klasy społeczne, pokolenia, nawet klasyczna kategoria narodu jest dziś coraz częściej reinterpretowana przez pryzmat regionalnych smaków – mówi reżyserka.
Jej sztuka poruszy temat wizerunku jedzenia w mediach społecznościowych oraz odpowiedzialności za nasze posiłki. – Instagram i telewizyjne show kulinarne sprawiły, że żyjemy w epoce fascynacji jedzeniem i konsumpcji na pokaz. Zarazem dostępność informacji o nadciągającej katastrofie klimatycznej, przerażających warunkach hodowli klatkowej czy konsekwencjach niezdrowej diety sprawia, że z jedzeniem coraz silniej łączy się kategoria odpowiedzialności. Czy mam prawo jeść to, co jem? Jakie konsekwencje moje codzienne wybory mają dla przyrody i mojego własnego organizmu? – pyta Szyngiera.
Obsada i terminy
W rolach głównych: Lidia Bogaczówna, Agnieszka Kościelniak, Marta Konarska, Katarzyna Zawiślak-Dolny, Karol Kubasiewicz, Sławomir Rokita, Feliks Szajnert i Maciej Pesta (gościnnie). Scenariusz: Katarzyna Szyngiera, Marcin Napiórkowski i Mirosław Wlekły.
Premiera „Jedzonka” 11 września na Scenie MOS (Rajska 12). Kolejne spektakle od 12 do 15 września. Bilety na tronie teatrwkrakowie.pl.